Chlorella – działanie i wartości odżywcze

Chlorella to alga, która zyskała popularność jako środek na odchudzanie. Nie każdy jednak wie o tym, że ma ona wiele innych dobroczynnych zastosowań. Chlorella może zapobiec kacowi, uchronić kobiety w ciąży przed anemią, złagodzić bóle mięśni i kości w przebiegu fibromialgii oraz z powodzeniem zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej.

Czym jest chlorella?

Chlorella to zielona alga, która rośnie w słodkowodnych zbiornikach. Posiada ona najwięcej chlorofilu nie tylko z wszystkich alg, ale też z wszystkich roślin. Dodatkowo dostarcza aminokwasów, cukrów, kwasów nukleinowych i witamin (takich jak: witaminy z grupy B, witamina A i C oraz kwas foliowy). Dzięki temu chlorella ułatwia regenerację i oczyszczanie organizmu.

Wartości odżywcze w 100g chlorelli:

  • wartość energetyczna – 410 kcal,
  • białko ogółem – 58,4 g
  • tłuszcz – 9,3 g
  • węglowodany – 23,2 g
  • błonnik – 0,3 g

Witaminy

  • witamina C – 10,4 mg
  • tiamina – 1,7 mg
  • ryboflawina – 4,3 mg
  • niacyna – 23,8 mg
  • witamina B6 – 1,4 mg
  • witamina B12 – 0,1 µg
  • kwas foliowy – 94 µg
  • witamina A – 51300 IU
  • witamina E – 1,5 mg

Minerały

  • wapń – 221 mg
  • żelazo – 130 mg
  • magnez – 315 mg
  • fosfor – 895 mg
  • cynk – 71 mg

Dobroczynne działanie chlorelli

  • pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust – chlorella oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, które powodują ten przykry zapach
  • chlorella może zapobiec kacowi – jednak podobno działa tylko wtedy, gdy zostanie przyjęta co najmniej dwie godziny przed spożyciem alkoholu
  • może zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów – podaje się, że chlorella może zapobiegać rozwojowi raka piersi i jelita grubego
  • wzmacnia odporność – stymuluje produkcję leukocytów, które bronią organizmu przed wirusami i drobnoustrojami chorobotwórczymi
  • może zapobiec anemii w ciąży – dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza
  • łagodzi objawy fibromialgii
  • wspomaga trawienie i likwiduje zaparcia – dodatkowo ułatwia wchłanianie składników odżywczych i potrafi zneutralizować gazy jelitowe oraz walczyć z zatruciami pokarmowymi
  • chlorella może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej – odznacza się wyjątkowo dużą zawartością białka – na 100g zawiera aż 58 g białka. Białko zawarte w chlorelli jest pełnowartościowe, gdyż zawiera aminokwasy egzogenne w proporcjach niezbędnych dla organizmu ludzkiego.

Zastosowanie chlorelli w kuchni

Chlorellę można kupić w formie sproszkowanej, w tabletkach lub w formie płynnych wyciągów. Chlorellę w proszku można dodawać do kefirów, jogurtów czy soków. Z powodzeniem można jej używać też jako składnika domowych makaronów, sosów lub ciasteczek czy innych wypieków. Zaleca się spożywanie chlorelli w dawce od 3 do 5 g dziennie. Ta dawka jest wystarczająca, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, w które chlorella obfituje. Chlorellę można kupić w aptekach, sklepach zielarskich lub sklepach ze zdrową żywnością. Dobrą wiadomością jest to, że chlorella zyskuje na popularności.

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *