Czym jest arginina i po co się ją stosuje?

Arginina jest jednym ze związków chemicznych, które pochodzą z grupy aminokwasów. Ma zasadowy charakter ze względu na obecność grupy guanidynowej. W organizmie człowieka (ale nie tylko) arginina pełni następujące, bardzo istotne, funkcje: bierze udział w syntezie kreatyniny (będącej pochodną kreatyny) oraz pomaga w przenoszeniu azotu w cyklu ornitynowym (mocznikowym cyklu Krebsa, w wyniku którego powstaje mocznik). Co więcej, aminokwas ten zaliczany jest do grupy endogennych (czyli takich, które mogą być samodzielnie syntezowane przez organizm), jednak wraz z wiekiem zmniejsza się zdolność organizmu do jego wytwarzania, dlatego często konieczna jest jego dodatkowa suplementacja. Naturalnie arginina znajduje się w komórkach rozrodczych oraz w białkach jąder komórkowych.

Jakie jest działanie argininy?

Arginina najczęściej suplementowana jest przez osoby, które lubią wysiłek fizyczny, regularnie uczęszczają na siłownię i z chęcią rozbudowują masę mięśniową. Działanie argininy jest jednak istotne dla każdego człowieka, nie tylko dla ludzi aktywnie uprawiających sport. Oto niektóre z funkcji tego przedstawianego aminokwasu:

  • produkcja tlenku azotu, który pomaga w dotarciu składników odżywczych do tkanki mięśniowej,
  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na schorzenia układu krążeniowego,
  • pobudzenie układu odpornościowego (immunologicznego),
  • poprawa erekcji,
  • opóźnianie procesu starzenia,
  • przyspieszenie procesu regeneracji (ułatwienie gojenia ran i procesu odbudowy zniszczonych tkanek),
  • usuwanie toksyn z organizmu,
  • przekształcanie amoniaku w mocznik,
  • regulacja wydzielania hormonu wzrostu, prolaktyny, insuliny, glukagonu,
  • wpływ na produkcję kolagenu.

W jakich produktach spożywczych można znaleźć argininę?

Poza tym, że arginina może być przyjmowana przez nas w postaci tabletek, będących suplementami diety, możemy zwiększyć jej zawartość przez spożywanie niektórych produktów. Należą do nich:

  • orzechy (włoskie, ziemne, nerkowca),
  • migdały,
  • ryby (łosoś, tuńczyk, halibut),
  • krewetki,
  • jaja,
  • mięso wieprzowe,
  • mięso wołowe,
  • soja,
  • płatki owsiane,
  • nasiona słonecznika,
  • ciemne pieczywo i makarony.

Suplementacja argininy tylko pod kontrolą lekarza.

W związku z tym, że przyjmowanie nadmiernej ilości wszelkich środków farmaceutycznych może mieć negatywne skutki uboczne, należy skonsultować się z lekarzem w celu określenia dawki i częstości spożywania suplementu. Nadmiar argininy może powodować zwiększone ciśnienie krwi, prowadzące do schorzeń układu krążenia, zwiększenie sztywności naczyń krwionośnych, problemy natury gastrycznej oraz włóknienie nerek. Co więcej, możemy borykać się z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego, a także grozi nam ryzyko wystąpienia zawału serca. W związku z tym, należy zachować zdrowy rozsądek i koniecznie udać się na wizytę lekarską, szczególnie, gdy nie mamy niedoborów argininy, a jedynie zależy nam na wzroście masy mięśniowej podczas ćwiczeń siłowych.

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *