Dieta w przypadku cukrzycy – wskazania i porady

Dieta stanowi jeden z najważniejszych elementem terapii cukrzycy. Odpowiednia dieta o niskim poziomie indeksu glikemicznego pozwala na utrzymanie właściwego stężenia glukozy i tłuszczów (lipidów) we krwi oraz prawidłowe ciśnienie tętnicze. Dobrze skomponowana i dobrana dieta minimalizuje ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy i zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób naczyniowych. Właściwie odżywianie pozwoli zapobiec rozwojowi cukrzycy, a także powikłań tej choroby, m.in. retinopatii, nefropatii cukrzycowej i mikroangiopatii.

Dieta dostosowana do indywidualnych preferencji

Ogromne znaczenie ma prawidłowo skomponowane menu, zgodne z naszymi preferencjami żywieniowymi. Dostosowanie diety do smaku danej osoby sprzyja skrupulatnemu przestrzeganiu diety i unikaniu częstych odstępstw do kluczowych zaleceń. Warto starannie dobrać wszelkie składniki tak, aby wartość kaloryczna poszczególnych posiłków była dopasowana do wieku, a także płci i aktywności fizycznej.

Przestrzeganie diety, a wspólne posiłki z rodziną

Podstawę zdrowej diety stanowią urozmaicony jadłospis, dlatego dla dobrego samopoczucia warto wypracować sobie własne nawyki żywieniowe i przestrzegać ich zgodnie z ustalonymi zasadami.Większość lekarzy i dietetyków podziela opinię, że pacjenci cierpiący na cukrzycę mogą jeść większość tych samych pokarmów, co pozostali członkowie rodziny, pod warunkiem, że będą pilnować czasu posiłków i odpowiednich wielkości porcji.

Plan diety w chorobie cukrzycy

Trzeba pamiętać, że nie ma jednej, specjalnej diety cukrzycowej, planu posiłków ani diety przyjaznej cukrzycy, która mogłaby służyć jako prawidłowy jadłospis dla wszystkich pacjentów z cukrzycą. Nie oznacza to jednak, że nie możemy stworzyć własnego planu diety, która uchroni nas przed dalszym postępem choroby. Osoby chore na cukrzycę powinny zwracać szczególną uwagę na indeks glikemiczny spożywanych produktów, a także na liczenie wartości kalorycznej posiłków, a w szczególności węglowodanów.

Ważny czynnik w diecie cukrzycowej – indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny pozwala nam sklasyfikować węglowodany pod względem ilości kalorii, którą podnoszą poziom cukru we krwi. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym podnoszą poziom cukru we krwi znacznie bardziej niż produkty o niższym indeksie. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie http://apetytnapolskie.pl.

Zdrowe odżywanie w diecie cukrzycowej

Prawidłowe odżywianie diabetyków polega na stosowaniu urozmaiconej diety, w których kluczową rolę zajmują warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste. Dieta obejmuje również beztłuszczowe produkty mleczne oraz drób, ryby i chude mięso. Istotne znaczenie mają warzywa strączkowe, które posiadają niski indeks glikemiczny. Szczegółowo rozpisany plan posiłków pomaga w radzeniu sobie z chorobą i obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Warto zadbać o tzw. dobre tłuszcze w diecie. Cukrzyca nie wymaga bowiem całkowitej ograniczenia tłuszczu. Najlepiej dostarczyć je do organizmu jedząc orzechy i oleje roślinne, jednak należy zachować umiar.

Ogólne zasady codziennego jadłospisu

Opracowując specjalną dietę warto stosować zasadę ograniczenia tłuszczu do 25%-35% całkowitej dziennej ilości kalorii, czyli pozyskanie maksymalnie 7% dziennego zapotrzebowania na kalorie z tłuszczów nasyconych, 10% lub mniej z tłuszczów wielonienasyconych i do 20% z tłuszczów jednonienasyconych występujących w produktach pochodzenia roślinnego – w olejach i orzechach. Dodatkowym zaleceniem jest codzienne spożywanie 20-30 g produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Z kolei białko powinno stanowić 15-20% dziennych kalorii. Natomiast cholesterol należy ograniczyć do 200 mg dziennie.

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *