Nasiona chia – właściwości zdrowotne
Nasiona chia zyskały ogromną sławę dzięki swoim wyjątkowym wartościom zdrowotnym i odżywczym. Zawierają one więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Świetnie sprawdzają się w kuchni jako dodatek do potraw lub podstawa deserów.
Nasiona chia – co trzeba o nich wiedzieć?
Nasiona chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, która pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Nasiona te zawierają dużą dawkę kwasów omega-3, oprócz tego są też bogate w wapń i żelazo. Dodatkowo odznaczają się wysoką zawartością:
- białka,
- antyoksydantów,
- potasu,
- błonnika,
- magnezu,
- fosforu.
Zdrowotne właściwości nasion chia
- dostarczają dużą ilość składników odżywczych przy małej ilości kalorii – oprócz wspomnianych już składników odżywczych, nasiona chia zawierają dobrą dawkę cynku, niacyny, tiaminy i witaminy B2.
- zawierają przeciwutleniacze, które zwalczają wytwarzanie wolnych rodników. Wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia cząsteczkowe w komórkach i przyczyniać się do szybszego starzenia się organizmu, mutacji komórek oraz chorób – np. nowotworów.
- ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka mogą być przydatne w odchudzaniu – błonnik wchłania spore ilości wody i rozszerza się w żołądku, dzięki czemu stwarza uczucie sytości i spowalnia wchłanianie się pokarmu. Natomiast białka zawarte w nasionach chia mogą przyczynić się do zmniejszenia apetytu, a co za tym idzie – do zmniejszenia ilości pokarmu przyjmowanego w ciągu dnia.
- są bogate w ważne składniki mineralne kości – są bogate w magnez, wapń, fosfor i białka.
- są bezpieczne dla cukrzyków – badania wykazały, że dieta bogata w błonnik jest w stanie zapobiec wielu chorobom cywilizacyjnym, w tym cukrzycy typu 2. Wykonano badania na szczurach, które pokazały, że nasiona chia pomagały normalizować oporność na insulinę u szczurów z cukrzycą, a jednocześnie zmniejszając zawartość tłuszczu i cholesterolu we krwi.
- pomagają na problemy trawienne – udowodniono, że błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego (poprawia perystaltykę jelit). Błonnik zawarty w tych nasionach reguluje rytm wypróżnień, przeciwdziała zaparciom, wspomaga rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej. Jest też w stanie zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego. Ważne jest jednak to, by nie spożywać nasion chia w stanach zapalnych jelit i innych chorobach układu pokarmowego.
- mogą poprawić pamięć – dzięki wysokiej zawartości wspomnianych już tu kwasów omega-3. Kwasy te wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację.
Jak jeść nasiona chia?
Nasiona chia są dość uniwersalne, jeśli chodzi o ich znaczenie w kuchni. Można dodawać je do wielu potraw, ponieważ same nasiona nie mają zbyt wyrazistego smaku. Można jeść je:
- na surowo,
- namoczone w soku lub mleku,
- jako dodatek do kaszek czy deserów,
- dodane do pieczywa,
- wsypane do jogurtu,
- z warzywami
Mają zdolność wchłaniania wody i tłuszczu, dzięki czemu sprawdzą się też przy zagęszczaniu sosów. Zaleca się spożywanie około 1,5 łyżki stołowej nasion dwa razy dziennie.