Salmonella – choroba letnich dni

Salmonella kojarzy się zawsze z jedzeniem, rozmrożonymi lodami, ciastkiem z kremem, surowymi jajkami czy mięsem. Do zatruć salmonellą najczęściej dochodzi  latem, gdy ktoś zlekceważy zasady przechowywania żywności. Salmonella najbardziej niebezpieczna jest w żywieniu zbiorowym, gdy dochodzi do zatrucia jednocześnie wielu osób.

Salmonella, co to jest?

Salmonella to bakteria z grupy salmonella enterica, zwana inaczej pałeczkami paraduru. Gdy dochodzi do zatrucia pokarmowego wywołuje ostre dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zatrucie salmonellą może być bardzo groźne dla człowieka, a z pewnością dla dziecka. Może prowadzić do zakażenia wewnętrznych narządów oraz chorób mięśni i stawów.

Salmonella, najczęstsze objawy zatrucia

Salmonella pojawia się przede wszystkim tam, gdzie obecne są produkty pochodzenia zwierzęcego. Mogą ją również przenosić gryzonie czy muchy, które zakażają nieprawidłowo przechowywaną żywność. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą widoczne są od 8 godzin po spożyciu zakażonego nią produktu.

Charakterystyczne dla zatrucia salmonellą objawy to:

  • bóle brzucha
  • bóle głowy
  • torsje
  • biegunka
  • wysoka temperatura

Jak dochodzi do zatrucia salmonellą?

Charakterystyczne dla zatrucia salmonellą jest przedłużone działanie bakterii. Gdy objawy zatrucia ustąpią, pałeczki salmonelli pozostają w organizmie chorej osoby przez dłuższy czas, nawet kilka miesięcy. Będą one stopniowo wydalane razem z kałem lecz właśnie kał pozostaje potencjalnym źródłem zakażenia. Podobnie jak kał zwierząt, które stały się nosicielami salmonelli.

Do zakażenia salmonellą dochodzi bardzo łatwo wskutek nieostrożności człowieka. Najczęściej z powodu zjedzenia zakażony potraw:

Salmonellę roznoszą też ludzie, którzy już zachorowali i wyleczyli się z zakażenia. To dlatego jednym z podstawowych badań w gastronomii jest badanie na posiew kału. Tylko w ten sposób można stwierdzić jej obecność. W warunkach hodowlanych nosicielami salmonelli są też kury, trzoda chlewna czy pozostały drób. Siewcą salmonelli może być choćby domowy żółw, jednak w naszym kraju nie prowadzi się badań i nie sprawdza się gadów pod tym kątem. Dlatego z uwagi na niebezpieczeństwo mikrobiologiczne zawsze należy zachować ostrożność w kontakcie ze zwierzętami, również hodowlanymi.

Salmonella – leczenie

Bardzo często w przypadku zatrucia salmonellą wystarczy przestrzeganie diety i picie płynów. Wówczas zażywa się jeszcze dodatkowo smectę czy węgiel i po kilkunastu godzinach zatrucie ustępuje. Jednak zdarza się też, że konieczne jest podanie antybiotyku a nawet leczenie szpitalne. Stosuje się je szczególnie przy masowych zatruciach, gdzie tak naprawdę trudno jest szybko ustalić skalę zatrucia. Największe zagrożenie salmonella stanowi dla dzieci, które w przypadku domowej kuracji trzeba dokładnie obserwować i niezwłocznie reagować, gdy objawy wymkną się spod kontroli.

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *